08 September 2012

♥ ADAM & HAWA ♥ : dari NOVEL ke DRAMA



ASSALAMUALAIKUM...

Setelah berabad lamanya berfikir ttg apa lah mau story di belog ordinary ni n' dinggggg! *mentol menyalakan cahaya*, tergerak ler mau cerr pasal drama yg sedang hangat diperkatakan iaitu ADAM & HAWA. hewhew ;p. Sure lah kn uolls semua da tau yg drama ni adaptasi dr sebuah novel by Aisya Sofea.. emmm, best juga kan dia pilih utk buat drama novel dea tu.. btw, novel Adam & Hawa ni mmg best n' cun lah cerita dea.. Aku yg bukan #KakiNovel mahupun #GilaNovel but i still read it from 1st until the end. Tyme tu cuti sem then aku pinjam 4-5 buah novel gan coursemate aku yg bernama Nurul yg mimang pun #KakiNovel. Sajaa pinjam utk hilangkan boring cuti 4months... 

Tapi dlm semua novel tu aku hanya baca novel Adam & Hawa sajaa. yg lain saya tidak layanzz. See, how that novel attract me yg bukan peminat novel terunggul.. HAHA ! *Teringat pula dgn 2 cewek yg juga mimang #KakiNovel iaitu Fazlina n' Nellis*... Seriously, jalan cerr novel tu mmg sgt beshh yawnn.. Tocuhing juga lah dibuatnya... Tp apabila diadapt pula pegi drama, hopefully lah boleh memuaskan peminat novel tersebut ye dak? Jgn jadik machiam Ombak Rindu pulakk... heee... Mahu juga tingu tu drama tp kasiann ba tiada channel Mustika HD pula d umah ni.. Miskin ba cause ada Astro biasa sejaa tiada Astro Beyond... hukhuk ;( So, pada sesiapa yg da tingu share2 lah ba kan apa mcm story deaa.. he.. :D


Antara pelakon yg menyerikan kunuk tu drama ialah jejaka terhebat malaya masa kini iaitu Aaron Aziz sbg Hero, Nadia Nissa sbg Heroin, n' beberapa pelakon sampingan like Anzalna, Norman Hakim, Puteri Sarah, Lydiawati, Rozie Rashid, Amyza Adnan, Aznah Hamid, Dazrin dan Elfaeza. 


Actually, heroin dea tu aku nda seberapa kenal pulak.. Tp machiam pernah tingu lah dlm muvie ka ntah.. But as personally, sedikit tidak ngam dgn heroin dea ooo.. I dunno why lah.. Ramai bilang dea sgt berbakat n' kalu berlakon mmg natural. Tp lain org lain pandangan kan.. Depend lah.. heee... Tp byk2 drama yg pernah aku tonton, aku paling suka ADAMAYA, VANILLA COKLAT, n' NORA ELENA. Actor n' actress dia pun hebat2 wooo...  (kan beshh kalu hero dia Sein Ruffedge... huahuahua...)

SYNOPSIS? Let's Read it..... ;)

Mengisahkan Ain Hawani seorang remaja lepasan SPM, bekerja di sebuah tadikan milik kakak Adam Muhkriz kerana menggantikan guru yang bersalin. Ain hanya bekerja sementara saja, kerana dia ingin menyambung pelajaran di peringkat lebih tinggi.
Semasa Ain bekerja di tadika tu lah Ain telah bertemu dengan Adam dan ada juga perasaan sukakan Adam (kiranya macam cinta pandang pertama jugak la). Adam pula seorang pilot syarikat MAS, seorang yang kacak dan berperangai ala playboy sikit.
Cita-cita Ain Hawani bagaikan terhenti di tengah jalan apabila berlaku peristiwa hitam dalam hidupnya, Ain telah ditangkap basah kerana dituduh berkhalwat dengan Adam. Ain telah dipaksa berkahwin dengan Adam bagi membersihkan nama baik keluarga walaupun Ain tidak rela.
Timbullah perasaan benci Ain terhadap Adam kerana sikap  Adam yang mendiamkan diri seolah benar mereka berkhalwat sedangkan mereka rupanya difitnah oleh bekas teman wanita Adam yang cemburukan Adam dan Ain Hawani.
Mereka berkahwin jugak, tetapi tidak seperti suami isteri yang lain, Ain masih membenci Adam dan tak boleh menerima Adam sebagai suami. (mcm gemersik kalbu pulak).
Ain Hawani kemudian melanjutkan pelajaran ke luar negeri dan dia dan Adam berpisah selama 8 tahun. Adam masih menganggap Ain sebagai isterinya yang sah namun tidak bagi Ain.
Akhirnya mereka telah bertemu kembali di depan pintu Masjidilharam di mekah. Adam mengharapkan Ain kembali kepadanya tetapi Ain masih lagi ego tak mau terima Adam.
Apabila mereka pulang ke Malaysia, Ain dan Adam kerap jugak keluar bersama dan cinta mereka kembali bertaut.
Kesudahan dalam novel Ain dan Adam bersatu jugak akhirnya setelah sekian lama terpisah, dan mereka dapat anak perempuan.
Adam memang untuk Hawa..itulah yang seperti ibu Ain ucapkan pada Ain.

OST ADAM & HAWA
 MUARA HATI by HAFIZ & DATO' SITI NURHALIZA  





Thanks for Reading ( '⌣^ )

8 comments:

jihah jimur said...

bce novel ni time skolah men.. rsenye ad la gak 4 taun lepas.. dh igt2 lupa.. tp plg best nromantik citer ni.. hehehe

ieyra said...

best novel tu . dah fevret aisya sofea tu . huhuhu .. btw ,, lagu soundtrack dye best . sbb ad hafiz .. :)

Fydah RedVirGurlz said...

Jihah: A'ah mmg best n romantik cerr deaa.. Suweet saja.. he.. Mcm mau baca lagik bah.. he..

Ieyra : Soundtrack dea best kn.. x jemu dgr.. Tp Alaf 21 mmg best kn novel dea..

cikQue said...

jalan cerita dalam novel tu mmg terbaekk..x jemu kalo bace bnyk kali..^_^

Novelgurl said...

waalaikumussalam..best la gak hee.x sbr nk tgk cmne die jumpa kt masjidilharam hrp x ubah jln citenya.

Fydah RedVirGurlz said...

cikQue: Betul.. Rasa mau baca lagi novel tu ^^

Novelgurl: Sure peminat novel ni kan? hee... Best lah boleh tingu drama deaa.. hrp x berubah kn cerita dea..

Zierwa Zainal said...

hehe.. zz jarang sikit suka drama yg diadaptasi dr novel.. hehe.. x thu knp.. sbb biasa tgk mcm ada kureng ummp sikit.. hehe.. tpi harap2 x jadila pada adam dan hawa.. btw, zz suke giler cite adamaya.. hehe

Fydah RedVirGurlz said...

hee.. sama.. ADAMAYA best kann... ;)