04 September 2012

Speck vs Lense

ASSALAMUALAIKUM 


Mata merupakan pancaindera kurniaan Allah dan organ terpenting bagi kita sebagai manusia. Walaupun kita ditakdirkan pekak atau bisu tetapi mata masih berfungsi dengan baik, hidup kita masih bermakna. Menerusi mata juga manusia dapat menggerakkan akal bagi menilai sesuatu samada baik mahupun buruk. Banyak pengalaman dan pembelajaran manusia berlangsung menerusi pancaindera ini. *agak skema ayat disitu*

Walaubagaimanapun, saban hari semakin ramai yg menghadapi masalah mata terutamanya rabun. Yes rabun macam aku. Kalau difikir-fikir sedalamnya, mengapa aku boleh rabun erkk? ishh kalau juga difikir sampai gila pun tiada guna cause i'm already rabunnn.. u.u

Makin naik tahun makin naik jugalah degree rabun aku ni. Baru-baru ni aku check lagi n' i'm surprise it increase again. 375.400 yawnn.. Ohmyyy :'(
Kira level rabun aku ni mencabar tahap penglihatanku jugaklah. Wellss mau buat ceman kan. So, mimang speck mata adalah sahabat karib o BFF akulah pada masa kini dan selamanya i GUEST! 

Tapi baru-baru ini aku ada try guna contact lense. Kalau diikutkan aku kira da ketinggalan jaman jugaklah cause baru pula memakai itu lense sedangkan rata-rata orang rabun ataupun tidak, sudah terbiasa dgn namanya contact lense. *sila kesiankan aku*


Actually lama ba sudah aku mau try guna lense ni. But kalau niat tu datang mau beli mesti ada ja halangannya. Contohnya, kawan tidak galakkan sebab bahaya lah, TERbaca artikel sebab bahaya contact lense lah n' everything lah yg related dengan keburukannya lah. See, siapa yg nda takut kan.. hewhew...

Tapi baru-baru ni tergerak pula mau pegi beli n' pakai. Tiada sudah fikir apa-apa. HAHA! So, ditemani oleh kawan high school n' juga pemakai contact lense tiada power, aku success juga dalam pembelian. yeayyy! Aku beli yg biasa-biasa sajaa. Tiada color pun jernih sajaa but ada powerlah.. Sekali tyme balik my mom pula mengasi takut lagii.. Dia bilang "eee ko nda takut ka tu pakai. Kalau aku takut lah". aishhh c mama' bikin seramm pula.. 
Btw, sudah TERbeli pula so mau buat cemana kan.. *alasan cover takut*.

Sebelum start pakai, segala video bout penggunaan lense di youtube aku geledah n' follow the instruction yg aku faham. Biasa kejakunan baa... kikiki... 1st pakai mimang mengalir air mata jooo n' mata sakit serta merah-merah. Sehari tu aku pakai pegi ofis for practical. Aku guna dalam 9-10 jam. *Overuse*. Balik ja terus buka n' uolls know what? Sebelah kanan mata aku sakit gilerrr sampailah keesokan harinya. Ni mesti gara-gara overuse dan hygiene probs. Nasib boleh pulih balik. Kalau tidak, menyesal seumur hidup aku. Huhu Y.Y

Tapi aku still pakai lagi. Tapi bukan ke ofis lah tapi kalu jalan-jalan atau ke majlis-majlis sejaa.. Shortnya, aku pakai jarang-jarang lah juga.  Actually, penggunaannya depends on cara kita menjaga, kebersihan, n' all those things. Kalau mahu tahu just search sana Mr.Google okays ;)

But for me, using eyeglasses atau speckmata *sebutan aku* is more better than contact lense. Tiada sakit-sakit, tidak payah jaga rapi, dan kalau mau tidur pun senang ja..HAHAH! *dasar penidur*


Tapi bagi sesiapa yang tidak suka bekawan dengan lense n' speck, silalah sediakan wang anda untuk pembedahan laser mata. 
InsyaAllah anda akan melihat seperti anda mula-mula bertapak di dunia ini.. hehe ;)

Bye!

Thanks for Reading ( '⌣^ )

3 comments:

siti naqiah said...

im specky like u too, and dulu selalu jgk pakai lens tp lens ni leceh laa, kene ada penjagaan yg betol. skarang da kurg rajen nk pakai lens, hihi

Michelle Hopell said...

sia mau jugak bah pakai lense tp takut jugak sebab org kata bahaya tp kalau guna betol2 pun tak bahaya kan,, so kena jaga2 la bah. heee :)
sia follow sini aarr ..

Fydah RedVirGurlz said...

Siti naqiah: yeap kena jaga betul2. kalu x, merana mata.. hee..

Michelle: betul 2.. kalu nda pndai jaga mmg risiko tp kalu betul2 jaga thp hygiene dia risiko kurang sikit..hehe..